Dialooginstrument HGW

Meer diepgang in de collegiale dialoog. Tijn Nuyens. Bazalt, 2016.

Ik ontving van Bazalt Groep dit mooie dialooginstrument voor HGW met een uitbreidingsset HGA om hulp en afstemming te visualiseren. Wat een mooi instrument!


Het instrument bespreekt een dialoog aan de hand van 7 stappen. Na de voorbereiding zijn dit ze:
1. stimulerende en belemmerende factoren benoemen
2. doel benoemen dat je met deze leerling wil bereiken
3. onderwijsbehoeften formuleren
4. verkennen van de mindset (van de leraar)
5. leraarvaardigheden formuleren
6. planmatig handelen formuleren
7. afspraken vastleggen

Het is te gebruiken voor ieder collegiaal overleg (leraren onderling, bouwcoordinator met leraar, IB met leraar, groepsbesprekingen) waarbij HGW rondom leerlingen centraal staat (bij alles toch?😉). Met dit instrument til je het gesprek naar een professioneel niveau en vermijd je dat je gesprek op niets uitdraait. Ook voor directies is het zinvol om betrokken te worden bij dialoogsessies omdat duidelijk wordt wat leraren nodig hebben en het waardevolle informatie biedt voor personeels- en professionaliseringsbeleid.


Het hard kartonnen ‘speelveld’ is superfijn om de leerling in kaart te brengen. Er zijn handige kaartjes die gebruikt kunnen worden zodat het wiel niet zelf uitgevonden hoeft te worden. Via de site zijn ook blanco’s te downloaden. De kaartjes hebben een spiegelfunctie (ik doe dit al, ik zet dit in, ik ga dit inzetten) en een kompasfunctie (door het kaartje krijg je inspiratie, herzie je je aanpak en verken je nieuwe terreinen). De kaartjes beslaan verschillende domeinen (leren, werkhouding, gedrag en gezondheid) en gaan over onderwijsbehoeften, leerkrachtvaardigheden, planmatig handelen etc.
In de uitbreidingsset zit een groter ‘speelveld’ voor HGA. Die is van papier (met plastic opschrijfbaar laagje) zodat deze handig opgevouwen kan worden.
Er zijn bij deze set ook kaartjes voor belangrijke betrokkenen: ouders (uiteraard!), het swv, jeugdhulp en jeugdzorginstanties.

Dit instrument is wat mij betreft een musthave voor scholen. Bazalt biedt er ook een training bij aan. Waardevol, als je dit gedegen wil in gaan zetten.

Koop dit instrument bij BOL.com (dit is een affiliatelink, als je iets koopt via deze link ontvang ik daar een klein percentage van).

Er is overigens ook een uitbreidingsset HGA beschikbaar! Deze kun je bij uitgeverij Bazalt kopen.

Terug naar de pagina

Laat een reactie achter